Lajiesittely vesipelastus

Vesipelastus (VEPE) on mukava kesälaji, joka parhaimmillaan kohottaa koiran kuntoa, parantaa koiran ja ohjaajan yhteistyötä sekä tutustuttaa lajin harrastajia toisiinsa.

P1010891(1)Alunperin laji on kehitetty newfoundlandinkoirille ja landseereille. Nykyään Suomessa VEPEä voi harrastaa minkä rotuisen koiran kanssa tahansa, mutta virallisiin kokeisiin saavat osallistua vain puhdasrotuiset koirat.

VEPEn harrastaminen on yhdessä tekemistä, sillä jokaisen koiran treenaamiseen tarvitaan monenlaisia avustajia: soutajia, esineen vastaanottajia, köyden antajia, hukkujia jne. Harjoituksissa onkin erityisen tärkeää hyvä ja avoin henki ryhmän ihmisten kesken. Harjoituksissa hurahtaa helposti useampi tunti riippuen koiramäärästä ja harjoiteltavista asioista.

VEPEä voi harrastaa joko vain koiran aktivointimielessä tai sitten voi tähdätä kokeisiin. Aina harjoituksissa tulee ottaa huomioon koiran koko sekä muut ominaisuudet lajiin. Pienikin koira voi olla yllättävän hyvä VEPEssä, jos sillä on huippu-uimarin uimatyyli ja rautainen tahto suorittaa liikkeet ja vastaaavasti kooltaan iso koira voi olla haasteellinen kouluttaa lajiin, mikäli sillä ei ole minkäänlaista halua vaikkapa ottaa mitään esineitä suuhunsa. Parhaiten oman koiran soveltuvuuden lajiin voi todeta menemällä treeneihin tutustumaan lajiin.

Seuraavaksi muutamalla sanalla VEPEkokeista ja -koepäivän tapahtumista.

VEPEkokeen alussa on tuomaripuhuttelu, jossa kokeen ylituomari kertoo osallistujille kokeen kulusta. Tämän jälkeen arvotaan koirien suoritusvuorot ja itse koa alkaa. Kokeessa koirat suorittavat liikkeet niin, että ensimmäisenä suoritusvuoroon tulee alimman luokan koirat, sitten seuraavan luokan koirat jne. Kaikki koirat suorittavat ensimmäisen liikkeen, jonka jälkeen aloitetaan uusi kierros ja kaikki koirat suorittavat luokkansa seuraavan liikkeen. Näin toimitaan kunnes kaikki liikkeet on suoritettu eli 4 kierrosta. Tämän takia yhden koiran koe kestää kokeen alusta loppuun asti. Kokeen lopuksi on kilpailukirjojen palautus ja palkintojen jako.

VEPEkokeissa on seuraavat luokat juniori-, soveltuvuus-, alokas-, avoin ja voittajaluokka.

Junioriluokka (JUN):
On epävirallinen ja siihen voivat osallistua 6-12kk ikäiset newfoudlandinkoirat ja landseerit.
Suoritettavat liikkeet ovat:
1. Uinti 30m
2. Veneen nouto 30m

Soveltuvuusluokka (SOVE):
Muiden rotujen paitsi lajin alkuperäisrotujen täytyy ensin suorittaa soveltuvuuskoe. Koetta saa yrittää max 2 kertaa. Hyväksytyn tuloksen saanut koira on oikeutettu kilpailemaan alokasluokassa. Soveltuvuuskokeessa on samat 4 liikettä kuin alokasluokassa.

Alokasluokka (ALO):
12kk täyttäneille koirille, joilla ei ole vielä kahta 1.palkintoa ko luokasta.
Suoritettavat liikkeet ovat:
1. Uinti 50m
2. Esineen vienti 30m
3. Veneen nouto 30m
4. Hukkuvan pelastaminen 30m

Avoin luokka (AVO):
Koirat jotka ovat saaneet kaksi 1.palkintoa ALO-luokasta siirtyvät AVO-luokkaan.
Suoritettavat liikkeet ovat:
1. Uinti ja veneen nouto 50m
2. Esineen vienti 30m
3. Hyppy ja veneen hinaus 50m
4. Hukkuvan pelastaminen veneestä lähtien 50m

Voittajaluokka (VOI):
Koirat jotka ovat saaneet kolme 1.palkintoa AVO-luokasta siirtyvät VOI-luokkaan.
Suoritettavat liikkeet ovat:
1. Köyden vienti veneeseen 30m
2. Toisen veneen nouto 50m
3. Hukkuvan pelastaminen 50m veneestä lähtien
4. Esineen vienti veneeltä veneelle rannan suuntaisesti 20m

Tarkempaa tietoa koesäännöistä löytyy sääntökirjasta, joka jokaisen kokeisiin tähtäävän harrastajan kannattaa itselleen hommata.

vepeVEPEssä täsmätreenejä voi harjoitella myös pienemmillä välineillä, jolloin treenin järjestäminen on helpompaa ja nopeampaa.