Koira ja ilotulitteet!

Suojelkaa huolella erityisesti nuoria koiria, joilla ei ole vielä kokemusta ilotulitteista, ilotulitteiden yllättäviltä ja kovilta ääniltä ja valoilmiöiltä. Nuoret koirat voivat herkästi traumatisoitua loppuelämäkseen ilotulitteiden aiheuttamille koville äänille, jos ne pelästyvät ilotulitteita voimakkaasti. Näin voi käydä myös vanhempien koirien kanssa, ja koirien, jotka ovat aiemmin seurailleet ilotulitteita rauhallisen oloisesti.

Jos kaikesta varovaisuudestasi huolimatta koirasi esim lenkillä ollessanne säikähtää ilotulitetta, niin pysy itse mahdollisimman rauhallisena. Arvio tilanne, voiko vielä tulla uusia ilotulitteita ja lähde koirasi kanssa rauhallisesti toiseen suuntaan mahdollisesta lähteestä. Sinun kiihtymisesi tilanteessa vahvistaa koiran pelkoa ja kiihtymystä. Pidä koiran arvostamaa ruokaa mukana lenkillä, jotta tuollaisissa tilanteissa pystyt kääntämään koiran huomion ruokaan, joka rauhoittaa koiraa. Ja samalla, jos tulee vielä uusia ilotulitteiden ääniä, niin pystyt yhdistämään niihin ruuan. Vain vähän huolestunut koira voi tuollaisessa tilanteessa mieltää ilotulitteet ruoan saamiseksi, eikä sille mahdollisesti jää pysyvää pelkoa ilotulitteita kohtaan. Paniikkiin mennyt koira ei pysty ruokaa syömään, joten sen kanssa on vain rauhallisesti siirryttävä mahdollisimman kauas ilotulitteista, jotta sen mieli rauhoittuu ja pelkotila hellittää. Eikä koiraa tule uudelleen altistaa koville äänille.

Ilotulitteita jo pelkäävä koira ei siedäty sillä, että se viedään ilotulitteita katsomaan. Siedättymisen on mahdollista tapahtua vain, jos koiran kanssa pystyy oleskelemaan niin kaukana ilotulitteista, ettei koira yhtään muuta normaalia käytöstään ja näytä pelkäävänsä, hermostuvansa tmv. Jos koira viedään liian lähelle ilotulitteita ja se rupeaa käyttäytymisellään näyttämään levottomuuden merkkejä vähänkin, niin koira ei enää siedäty vaan ennemminkin sen huolestuminen lisääntyy asian suhteen.

Ilotulitteisiin siedättäminen on sikäli haasteellista, kun ilotulitteita on koiran ympäristössä vain rajallisen ajan vuodessa. Verrattuna laukauksia pelkäävään koiraan, jota mahdollisesti voidaan siedättää esim ampumaradan lähettyvillä. Tuolloinkin on siis muistettava, että koiran kanssa ei saa mennä niin lähelle ääniä, että koira näyttää huolestumisen merkkejä. Pelkojen kanssa eläminen ei ole helppoa ja niiden siedättämisessä tulee olla erityisen huolellinen ja kärsivällinen.

Siispä suojelkaa, ennakoikaa ja ennenkaikkea pysykää rauhallisina.

Turvallista Uutta Vuotta kaikille!!

20131214 Osallistuimme Inkoon Joulumarkkinoille ja Joulukulkueeseen

6 koirakkoamme osallistui lähinnä Joulukulkueeseen, mutta olivat myös Joulumarkkinoilla ilostuttamassa ihmisiä ja tuomassa Joulutunnelmaa. Koirilla oli Viola Soramäen ompelemat hienot Jouluisat loimet päällä.

Joulumarkkinat(1)

Hyvin ja yhteiskuntakelpoisesti käyttäytyivät koiramme, joten hienoa työtä ovat koirien ohjaajat koiriensa kanssa tehneet. Nyt jäämme osittaiselle treenitauolle, mikäli vain maltetaan 😉