Vuoden 2013 viralliset kokeet ovat nyt ohitse

Kaikki vuodelle 2013 anomamme kokeet (1 BH-koe sekä 5 VEPE-koetta) on nyt takanapäin. Pääasiassa onnistuimme hyvin, mutta parannettavien asioiden listalle tuli myös kevään ja kesän aikana paljon pikkuisia asioita. Toivottavasti ensi keväänä ja kesänä pystymme tarjoamaan vielä paremmin järjestettyjä koetilaisuuksia koiraihmisille.

Kiitos kevään ja kesän kokeidemme tuomareille:
Marja Hurme (BH 15.5.)
Kim Granholm ja Monica Lindroos (VEPE 29.6.)
Pasi Dunderfelt ja Sari Ruponen (VEPE 13.-14.7.)
Pasi Dunderfelt ja Teemupekka Virtanen (VEPE 24.-25.8.)

VEPEpuolella alkuperäisen heinä- ja elokuun kokeidemme palkintotuomarin Kari Walgrenin estyminen aiheutti suuren hässäkän. Onneksemme ylituomarit Sari Ruponen ja Teemupekka Virtanen pystyivät tulemaan palkintotuomareiksi tuuraamaan Karia. Miten ihmeessä olisimme saaneet laitettua koirat paremmuusjärjestykseen ilman Teitä?

Kiitos kokeisiimme osallistuneille koirakoille! Ilman Teitä meillä olisi ollut hyvin tylsää ja yksinäistä kentällä ja rannassa tuomareiden kanssa. Oltaisiin itse jouduttu syömään kaiken lisäksi valtava määrä leivonnaisia ja makkaraa sekä juomaan todella monta litraa kahvia. Kiitos siis, että tulitte =)

Kiitos kokeissamme töissä olleille! Ilman Teitä olisivat koirakot olleet pulassa. Miten olisi BH-kokeen koira kiertänyt henkilöryhmässä, jos ei olisi ollut henkilöryhmää? Kuinka olisi voinut VEPE-koira luovuttaa esineen yleiselle avustajalle, jos ei olisi ollut soutajaa tai yleistä avustajaa? Olisiko yksikään koira saanut minkäänlaista tulosta ellei olisi ollut sihteereitä paikalla kirjaamassa tuloksia? Ei mitenkään, joten Kiitos Teille kaikille työpanoksestanne!

Kiitos kokeiden etukäteisjärjestelyihin osallistuneille! Miten olisi myyty yhtään kupillista kahvia, tai palaa piirakkaa, ellei joku olisi niitä ensin valmiiksi keittänyt ja leiponut? Miten olisivat sihteerit täyttäneet koepöytäkirjoja ellei olisi ollut papereita koepaikalla?

Kiitos kokeitamme katsomaan tulleille yhdistyksemme jäsenille ja ulkopuolisille “turisteille”! Miten jatkuisi lajien koemuotojen harrastaminen, jos ei kiinnostuneita tulisi paikalle katsomaan koeliikkeiden kommervenkkejä?

Kiitos Teille kaikille ja ensi kesänä taas nähdään näissä merkeissä!

Action Dogsin 1v. synttärit olivat 18.8.2013

kuvakooste(1)Turnajaisten merkeissä vietettiin yhdistyksen 1v. synttäreitä. Turnajaislajeina mm. yhdistyksen nopeimman ja hitaimman koiran valinta, koppari ja antikopparin valinta sekä perässä vedettävimmän koiran valinta.

Turnajaisissa oli huikeat kirjapalkinnot:
Nopein koira sai palkinnoksi kirjan NONSTOP
Hitain koira palkittiin kirjalla SE LIIKKUU SITTENKIN
Kopparikoira sai PYYNTIMIEHIÄ jne

Kirjat oli valittu puhtaasti nimien perusteella vailla minkäänlaista tietoa kirjan sisällöstä =)

Turnajaisvalan vannottamina yhteistyö oli kova sana, sekä tietenkin porsaanreikien löytäminen lajeille laadituista säännöistä ja niitähän löytyi!

Hauskaa hulluttelua, jossa myös koulutuksellinen puoli nousi monesti esiin. Vuoden päästä onkin sitten 2v. turnajaiset, joten alkakaa valmistautua treenaamalla kaikkea mitä ei äkkiä tulisi mieleen treenata ja etsimällä kissojen ja koirien kanssa itsellenne ja koirallenne kunnon turnajaistamineet!

 

Pennut suoraan mukaan toimintaan

Pennut ovat päteviä ja pieninä vielä ennakkoluulottomia uusia asioita ja tilanteita kohtaan. Lisäksi pennun oppimiskyky on aivan huikeaa. Siksipä onkin järkevää jo heti pennusta asti puuhastella ennakkoluulottomasti ja monipuolisesti pennun kanssa erilaisia asioita. Tosin aina pitää muistaa, ettei pentua tule henkisesti tai fyysisesti rasittaa liikaa. Pennun tulee saada olla myös pentu ja tehdä pennuille tärkeitä juttuja kuten esim. leikkiä koirakavereiden kanssa ja levätä silloin kun väsyttää.

Monipuoliset positiiviset kokemukset ympäristöstä ja eri lajeista antavat pennulle hyvän pohjan kasvaa tasapainoiseksi aikuiseksi ja mukavaksi kotikoiraksi tai harrastuskaveriksi.

Action Dogsilla ei ole pelkästään pennuille suunnattua koulutusta, vaan pennut otetaan joustavasti yksitellen mukaan aikuisten koirien treeniryhmiin. Näin pennut pienestä pitäen opettelevat asioita aikuisten koirien rinnalla. Suurena hyötynä on, että pentu pääsee juuri silloin koulutukseen, kun ohjaaja niin haluaa. Ei siis tarvitse odottaa, että kuukauden päästä alkaisi esim 5 kerran pentukurssi ja entäpä jos ei pääsekään kaikille kerroille mukaan. Ja mitä kurssin jälkeen?

IMG_3649Pennuille on omaa ohjelmaa, jota niiden kanssa tehdään harjoituksissa. Ja koska kentällä on pidemmälle edistyneitä koirakoita samaan aikaan, niin varsinkin aloitteleva koiraharrastaja saa monenlaista vinkkiä jo pelkästään seuraamalla mitä muut kentällä tekevät.

Pidempään koiriensa kanssa ryhmissä käyneet tietävät ryhmän rutiinit, joten uuden koirakon mukaan tulo sujuu yleensä aika jouheasti. Ohjaajiensa kanssa treenaavat aikuiset koirat rauhoittavat tilannetta ja toimivat pennuille esimerkkeinä ja toisaalta pennut aiheuttavat eläväisellä käytöksellään hyvää häiriötä konkareille.

Harjoitusten aikana koirat eivät leiki keskenään, vaan silloin keskitymme koira-ohjaaja -suhteen luomiseen ja vahvistamiseen. Mutta harjoitusten jälkeen saattaapi olla, että pennut pääsevät tutustumaan muihin eri-ikäisiin koiriin ja jopa leikkimään tai lenkille toisten pentujen tai ystävällisten aikuisten kanssa.

IMG_9480

Alla vielä joitain kuvia pentujen puuhasteluista treeneissämme:

IMG_9511Aktivointi- ja häiriötreeneissä kentällä on paljon kaikenlaista uutta ja jännää koettavaa pennuille. Pentujen kanssa opetellaan mm. hyviä käytöstapoja, arkitottelevaisuuden perusasioita, valmiuksia eri lajien koemuotoihin, hoitotoimenpiteitä jne. Lisäksi kentällä samaan aikaan on muita koiria suorittamassa ohjaajienasa kanssa omia tehtäviään.

IMG_9270VEPEtreeneissä pennuille voidaan luoda turvallisesti elämyksiä veden äärellä vaikkapa veneilyn merkeissä.

IMG_0612Koirafrisbeetreeneissä on paljon pikku temppuja ja valmiuksia, joita pennun kanssa voi turvallisesti lähteä harjoittelemaan. Hurjat hypyt ja täydestä vauhdista kiepsahdukset ovat sitten aikuisten hyväkuntoisten koirien juttuja.

IMG_9747Aktivoivissa agilitytreeneissäkin on monenlaisia juttuja, joita pentujen kanssa voi rauhakseltaan harjoitella.

Lisäksi pennut voivat osallistua kimppalenkeille ja maastotreeneihin pennun oman jaksamisen antamissa puitteissa.

Pennuille kannattaakin kysellä paikkoja suoraan ryhmiemme vetäjiltä.